Přínosy strečinku

Účinný strečinkový program může zmírnit většinu problémů. Prevence je vždy pohodlnější a časově méně náročná i méně nákladná než následná léčba.

Studie 1543 běžců na maratonu v Honolulu zjistila, že ti, kteří se po tréninku pravidelně protahovali, měli méně zranění než ti, kteří se strečinku nevěnovali. Všimněte si, že je zdůrazněno slovo "po tréninku" - ve stejné studii se ukázalo, že ti kteří se protahovali pouze před tréninkem, měli naopak nejvyšší míru zranění.

Vypadá to, že protahování po tréninku pomáhá zotavovacímu procesu tím, že zvyšuje příjem aminokyselin buňkami svalu. Podporuje tedy syntézu proteinů ve svalových buňkách, což je nutné pro úplné a rychlé zotavení a udržení celistvých buněk svalů.

Protahování po tréninku může zabrat pouhých 10-15 minut a můžete při něm popíjet regenerační nápoj a povídat si se svými tréninkovými partnery. To je optimální forma zlepšování ohebnosti, protože svaly jsou ještě po tréninku zahřáté a vláčné.

Další důležitá doba pro strečink je během tréninku síly. Silov´e stahování svalů při překonávání odporu v posilovně vytváří extrémní zkrácení. Po každé sérii v posilovně byste měli protáhnout právě používané svaly. Správné provedení tréninku síly znamená, že v posilovně strávíte více času strečinkem než zvedáním činek.

Trochu se během dne protáhnout může také prospět dlouhodobé protaženosti a výkonu, ačkoliv tohle pozorování zatím není vědecky potvrzeno. Neexistuje výzkum, který by to potvrzoval. Avšak při sezení u stolu při práci nebo při čtení, můžete jemně protáhnout hlavní svalové skupiny, jako jsou hamstringy a lýtka. Pracujte na své pružnosti při sledování televize, práci na zahradě..., může to být přece ta první věc, kterou ráno uděláte. Časem se to může stát nedílnou částí vašeho života, vůbec již nebudete nad protahováním uvažovat. Prostě to budete dělat. Pak vaše ohebnost bude maximální.

 

Použitá literatura / zdroj: Joe Friel, Tréninková bible pro cyklisty

Zpět do obchodu